Historia

Urheilun ystäville

 

Vuonna 1902 perustetun Voimistelu- ja Urheiluseura Lauritsalan Visa ry:n toiminta urheilun ja liikunnan edistäjänä lappeenrantalaisessa urheiluelämässä on kiistaton. Visa on TUL:n vanhimpia ja Lappeenrannan vanhin urheiluseura.

120 vuotta sitten, jolloin Visan toiminta alkoi, oli urheilun ja liikunnan yhteiskunnallinen asema monella tavalla kovin erilainen kuin tänään.

Viime vuosisadan alussa ja vielä monia vuosikymmeniä sen jälkeenkin urheilun ympärille kokoontuneet ihmiset toteuttivat toimintaansa yhteenkuulumisen voimakkaalla tunteella ja yhteisen edun lipun alla.

Lauritsalan Visa syntyi osaksi maan työväenliikettä. Se koki olemassaolonsa alkuvuosina ne samat kansallisen historian kohtalot joita muukin Suomen työväestö sai kokea. Historia kertoo Visan toiminnan tultua lakkautetuksi vuonna 1930, mutta urheiluliikkeen kipinä jäi vielä kytemään ja se roihahti täyteen liekkiin uudelleen vuonna 1945.

Voimakkaan nousun 1950-luvulla tehneessä Visassa on seuran lajivalikoimassa olleet kaikki ne urheilulajit, joita sen jäsenet ovat kullakin aikakaudella halunneet urheilla. Lajien monipuolisuus onkin ollut seuran historian aikana johtavan toiminta-ajatuksena.

Naisvoimistelulla on monien muiden lajien joukossa ollut vahva osuutensa ja sijansa.  Alkuaikojen vankka pohja ja perinteet nousivat täyteen loistoonsa 1980-lvulla, jolloin visattaret tulivat tunnetuksi oman maan lisäksi myös rajojemme ulkopuolella.

Kokonaisuudessaan on seuran historian lehdiltä aistittavissa vahva yhteishenki ja toiminnan ilo. Intoa, talkoohenkeä ja reilua urheilumieltä tämä TUL:n Saimaan piirin vanhin urheiluseura tarvitsee toiminnassaan myös tulevaisuudessa.

Historian yhtenä lentävänä ajatuksena ja seuraan kuuluvien mottona on ollut harjoitussaleilla kuulunut lausahdus "Kerran visalainen – aina visalainen". Tämä ajatus oli myös niillä edesmenneillä seuran perustaneilla ihmisillä ja niillä jotka sen toimintaa lakkautuksen jälkeen jatkoivat ja jatkavat seuraavissa sukupolvissa edelleen vuosikymmenestä toiseen.

Lauritsalan Visa on 120 - vuotisen toimintansa aikana ollut merkittävä urheilullinen vaikuttaja aluksi Lappeen kunnan, sittemmin Lauritsalan kauppalan ja nykyisin Lappeenrannan kaupungin alueilla. Seura on aina sopeutunut yhteiskunnalliseen reaalitodellisuuteen ja selvinnyt siitä. Uskon Visan selviävän ja jatkavat toimintaansa myös menneillään olevista muutoksista. Visa on tänään TUL:n seurajäsen. Seuran jäsenmäärä on yli 300 jäsentä. Visassa on kivaa!

Lappeenrannassa 3.10.2022

Keijo Martikainen

puheenjohtaja