Lappeenranta muistaa ikävästi liikunnanharrastajia ?

18.3.2024

Luimme Etelä-Saimaasta 15.3.24 uutisen, jossa kerrottiin miten kaupungin kulttuuritoimi on jäänyt museoita lukuun ottamatta taloudellisista tavoitteistaa vuonna 2023. Sinänsä kulttuuritoimen tappiot eivät ole ihmeellisyys, koska tiedämme mitä ne palvelut maksavat. Mutta, toki niitä tarvitaan ja meillä tulee niitä ola.

Tuon mainitun uutisen pukee ristiriitaiseksi kysymykseksi se, että kun Lappeenrannan liikuntatoimi teki vuonna 2023 plussatuloksen, niin eikös vain sieltähän voidaan ottaa euroja kulttuuripalvelujen tappioiden peittämiseksi?

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan päätöslauselma 13.3. 24 pidetystä kokouksesta kuuluu, että lautakunta hyväksyi esityksen, jonka mukaan kulttuuripalveluiden miinusmerkkistä taloudellista tulosta katetaan liikuntapalveluiden hyvästä tuloksesta vuonna 2023. Uutinen ei kerro minkä suuruusluokan kattamisesta on kysymys? Joka tapauksessa se on nurinkurinen päätös.

Näin me vähävaraisten urheiluseurojen ja vapaaehtoisin voimin talkoilla lasten -ja nuorten harrastuksia ylläpitävät ja järjestävät seurat kustannamme maksuillamme kaupungin tappiollisia kulttuuripalveluita?

Todella ristiriitaiseksi tämän tekee edelleen se, että Liikunta -ja kulttuurilautakunta korotti muun muassa tänä keväänä lasten -ja nuorten harrastuspaikkojen käyttömaksuja sekä nostaa syksyllä ensilumenladun kausimaksua ja vielä Myllysaaren avantouimareiden maksua jne. jne..

Jokin tässä yhtälössä ei nyt täsmää?

Kulttuuri- ja likkuntapalvelut ovat osa meidän kaupunkilaisten palveluita ja hyvinvointia. Ei siinä mitään. Mutta jokin raja sillä, että nyt otetaan sieltä mistä se näyttää olevan helpointa,  ja missä se satuttaa kaikkein heikoimpia ja puolustuskyvyttömämpiä. 

Keijo Martikainen, puheenjohtaja

Janne Borgström, varapuheenjohtaja